sürpriz-hediye-web
Arama İkon
0850 532 3374Satış ve Destek Hattı (Hafta içi 09:00 - 18:00)

Ana Sayfa Blog Deri Giyim Blog Ayakkabı Numarası Nasıl Hesaplanır?
Ayakkabı Numarası Nasıl Hesaplanır?
22 Temmuz 2024

Ayakkabı Numarası Nasıl Hesaplanır?

İyi bir ayakkabı sadece görünümüyle değil, rahatlığıyla da size iyi hissettirmelidir. Tabii ki ayakkabının rahat olmasının başlıca kuralı doğru ayakkabı numarasının seçilmesi olur. Ayakkabı numaraları standart olarak bazı ölçüleri takip eder. Bu ölçüler ülke ya da ayakkabı markası nedeniyle bazı farklar gösterebilir. Fakat temelde santimetre cinsinden alınan bir ayak uzunluğu ve genişliğine göre hesaplanır. Kadın, erkek, çocuk, bebek ayakkabılarında numaralar belli aralıklarla sınırlandırılır.

Ayakkabı

Türkiye’de kullanılan ayakkabı numaraları Avrupa’da kullanılan aynı ölçülere denk gelir. Santimetre cinsinden belli bir numaraya karşılık gelen sayılar ayakkabı numarasıdır ve ülkelerin kullandığı ölçü birimine göre değişebilir. Türkiye’de satın aldığınız ayakkabılar Paris Nokta sistemi adı verilen bir ayakkabı ölçüm yöntemi ile hesaplanır. Birçok ülkede aynı sistem kullanılsa da farklı sayılarla ayakkabı numarası gösterilir. Erkek, kadın, çocukların anatomik farkları nedeniyle santimetre cinsinden alınan ölçüler farklı kalıplarla ayakkabı numarasına dönüştürülür.

Ayak Ölçüsü Nasıl Alınır ve Ayakkabı Numarası Nasıl Belirlenir?

Ayak ölçüsü almak için öncelikle ayak uzunluğu santimetre cinsinden ölçülür. Ölçümün doğru bir şekilde yapılabilmesi için bazı metotlar kullanılır ve ayak genişliği ile uzunluğu kesin bir şekilde belirlenir. Her insanın anatomik olarak ayak parmak, tarak genişliği, topuk genişliği farklı olabileceğinden en doğru ölçüm her zaman dikkatli şekilde yapıldığında alınır. Daha sonra santimetre cinsinden bulunan ölçüler ayakkabı numara tablosu üzerinde karşılık gelen sayı ile eşleştirilir.

Ayak ölçüsü almak için sırayla şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Boş bir A4 kağıdı zemine köşelerinden düz bir şekilde bantlanır.
  • Ayak kağıdın üzerine dikey bir şekilde ortalanarak yerleştirilir.
  • Ayağın en uzun parmağı (genellikle baş parmak) ve topuk bitiş noktalarından çizgi çekilir.
  • Kağıtta çekilen çizgiler arasındaki mesafe cetvel yardımı ile ölçülür.
  • Santimetre cinsinden bulunan ayak uzunluğu ayakkabı markasının kullandığı ölçü tablosu ile karşılaştırılır.

Ayaklarınızın genişliği normalden fazlaysa ve tarak kemiği genişliğini öğrenmek istiyorsanız şunları yapabilirsiniz:

  • Ayak zemine sabitlenmiş A4 kağıdı üzerine yerleştirilir.
  • Tarak kemiklerinin en geniş noktalarından çizgi çekilir.
  • Çekilen çizgiler arasındaki mesafe cetvelle ölçülerek ayak genişliği bulunur.
  • Tarak kemikleri geniş olan kişiler ayakkabıyı yarım numara daha büyük seçerek rahat edebilir.

Ayakkabı numarası hesaplama için çocuklarda da kullanabileceğiniz diğer yöntem şöyledir:

  • Zemine sabitlenen beyaz kağıt üzerine dik bir şekilde ayakta duruyorken tek ayak yerleştirilir.
  • Ayağın çevresi kalemle dikkatli bir şekilde çizilir.
  • Topuk ve en uzun parmak arası mesafe (uzunluk), başparmak kemiği ve küçük parmak kemiği arası (genişlik) cetvelle ölçülür.
  • Aynı işlem diğer ayak için de tekrarlanır çünkü insanların bir ayağı diğerinden daha büyük olabilir.
  • Uzunluğu ve genişliği fazla olan ayak baz alınarak ayakkabı numarası seçilir.

Farklı Ülkelerdeki Ayakkabı Numaraları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ülkeler kendi ölçü birimlerine göre farklı ayakkabı numaraları kullanırlar. Uluslararası numara karşılaştırma için ihtiyacınız olan bilgilere küçük bir araştırma ile hızla ulaşabilirsiniz. Uluslararası ölçüler değiştiği için seçtiğiniz ürünün hangi sistemi kullandığını kontrol etmenizde fayda vardır.

Ayakkabı


Türkiye ve Avrupa’nın kullandığı Fransız menşeili Paris ölçü sistemi ayak uzunluğunu temel alır. Ayakkabı için ayak uzunluğu ölçüldükten sonra çıkan sayıya 1 cm eklenerek kalıplar üretilir. Bu nedenle taraklı ayaklar için de en rahat sonuçları veren yöntemlerden biridir. Türkiye ve Avrupa’nın kullandığı pont – punt – nokta sistemi birçok markada karşınıza çıkar. Bu ölçü sisteminde yarım numaralar bulunmaz, sadece tam numaralar vardır. Örneğin 36 numara ayakkabı dar geliyorsa bir büyük numara olan 37 seçilir. Pont sisteminde 2 santimetrede 3 numara değişir, her pont 0,6 cm olarak hesaplanır. Fransız ölçüm sistemi TR ve EU (Avrupa) ibaresi ile ayakkabı etiketinde yer alır.

Amerika Birleşik Devletleri ayakkabı numaraları etikette US ibaresi ile gösterilir. Genellikle kadın numaraları 5’ten başlar. Standart ve Uluslararası ölçekler olmak üzere ABD’de iki farklı sistem kullanılır. İki numaralandırma sistemi yarı yarıya farklılık gösterir. ABD uluslararası ölçüm sistemi İngiltere ayakkabı ölçüm sistemine benzer olarak yarım beden numaralar bulunur ve 4.233 milimetrede bir yarım numara değişir. Standart ölçüm sisteminde kadın ve erkek bedenleri arasında +1 formülü uygulanır.

UK ile ifade edilen İngiltere, Pakistan, Güney Afrika, İrlanda gibi ülkelerde aynı ölçüm sistemi kullanılır. Eski İngiliz Barleycorn sisteminin geliştirilmiş halidir. 8.47 mm yani 1/3 inç üzerinden ayakkabı numaraları artar ve azalır. Kadın ve erkeklerde genellikle aynı numaralandırma sistemi kullanılsa da markaya göre değişiklik olabilir.

Diğer ülkelerde kullanılan ayakkabı ölçüm sistemleri şu şekildedir:

  • Kanada’da Amerika sistemine benzer olarak standart numaraları kullansa da çocuk, kadın, erkek numaraları genellikle +1 eklemeden hesaplanır.
  • Japonya, Tayvan, Çin’de ayak uzunluğu ve çevresi hesaplanarak santimetre cinsinden gösterilir. Ayak genişlikleri A, B, C, D, E, F, G gibi farklı harflerle ifade edilir.
  • Almanya, Belçika, Danimarka, İtalya gibi Avrupa kıtasında yer alan ülkelerde Fransız Paris Point sistemi kullanılır.

Çocuklarda Ayak Numarası Nasıl Belirlenir?

Çocuklar sürekli olarak gelişmeye devam ettiği için ayakkabı seçimi zorlayıcı bir konu olabilir. Yukarıda anlatılan ayakkabı numarası için ayak ölçümü yapma yöntemlerini kullanarak çocuğunuzun o anki ayak ölçüsünü bulabilirsiniz. Markaların yaş, boy, kiloya göre oluşturduğu ayakkabı ölçeklerini de kullanmak mümkündür. Fakat her çocuğun gelişim çizgisi aynı olmadığından en sağlıklı sonuç ayak ölçüsü alınarak bulunur. Standart numara tabloları bu nedenle her zaman işe yaramayabilir.

Çocuk Deri Ayakkabı


Çocuğunuz ayakkabıyı giyip ayağa kalktığı zaman parmak ön kısma dayanıyorsa artık yeni bir ayakkabı almanın zamanı gelmiş olabilir. Ayakkabının ön kısmı bastırılamayacak kadar sertse iç tabanı çıkararak aldığınız ölçü ile karşılaştırabilir, numaranın değişim durumunu anlayabilirsiniz. Çocuklarda 1 numara büyük ayakkabı tercih etmek yaygın olsa da en sağlıklı olanı o anki ayak ölçüsüne göre alınan ürünlerdir.

Ayakkabı Numarası Hesaplama Formülleri Nelerdir?

Ayak ölçme cihazı, kağıda ölçü alma, tabanlıktan ölçüm gibi farklı yöntemlerle ayak uzunluğu ile genişliği hesaplanabilir. Markalara hatta modele göre ayak kalıbı değişiklik gösterse de genel olarak bu ölçümler en doğru sonucu verir. Farklı ülkelerde alışveriş yaparken ayakkabı numara dönüştürücü kullanarak doğru modeli bulabilirsiniz. Milimetre ve santimetre cinsinden ölçüleri girmeniz genellikle yeterli olur. Yine de ülkelere göre ayakkabı numarası hesaplamada kullanılan farklı formüllerden bahsedilirse:

  • Paris Point: 3/2 x ayak uzunluğu + 2
  • ABD (US) Yöntemi: 3 x inç cinsinden ayak uzunluğu – 22
  • İngiltere (UK) Yöntemi: 3 x inç cinsinden ayak uzunluğu – 23
  • Kanada Yöntemi: 3 x inç cinsinden ayak uzunluğu - 22

Kadın, Erkek ve Çocuk Ayakkabıları için Numara Hesaplama Nasıl Yapılır?

Ülkelere göre kullanılan ayakkabı numarası belirleme sistemlerinde kadın, erkek, çocuk arasında farklar olabilir. Ölçüm sistemlerinin bir kısmı cinsiyet ayrımı yapmazken birçoğu anatomik fark nedeniyle hesaplamaya bunu dahil eder. Örneğin Türkiye’nin de kullandığı Paris Point sisteminde 29 santimetre kadınlar için 47 numaraya, erkekler için 45 numaraya denk gelir. Aynı ölçüde bir ayak erkekler için Çin’de 46, Avustralya’da 10.5, Avrupa’da 45, Amerika’da 11.5 olur.

Ayakkabı Numarası Belirlemede Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ayakkabı numaranızı belirlemek istiyorsanız öncesinde şunlara dikkat ederek daha sağlıklı sonuç alabilirsiniz:

  • Ayaklar akşamüstü saatlerinde şiştiğinden ölçüm zamanı için öğleden sonraları uygundur. Ayak şişmesi hesaplanarak yapılan ölçüm günün tüm saatlerinde konforlu bir ayakkabı seçimi yapmanızı sağlar.
  • Doğru ayakkabı seçimi için mevsimler, model de göz önüne alınmalıdır. Örneğin kış ayların postal ve botların içine kalın çorap giymek isteyebilirsiniz. Bu nedenle çorap kalınlığı hesaplanarak 1 numara büyük alınabilir.
  • Yarım numara fark günlük ayakkabılarda çok etki etmese de özellikle spor ayakkabı seçimi yapıyorsanız büyük fark yaratabilir. Spor sırasında ayağın sert hareketlere maruz kalması ile yarım numaralık fark şişme, su toplama gibi sorunlar yaratabilir.
  • Ayak ölçüsü her zaman ayakta dururken alınmalı, ayakkabılar dik bir şekilde dururken denenmelidir. Çünkü insan ayağa kalktığında taban genişler ve otururken zemine tam basmadığı için daralır.

Ayakkabı Numarası Ölçü Birimi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Ayakkabı ölçü birimleri cm ya da inç cinsinden farklı formüller kullanılarak hesaplanır. İnç cinsinden hesaplamalar ülkeye göre paylara bölünerek ayakkabı numaraları bulunur. Kadın ve erkeklerde farklı ekleme ve çıkarmalar yapılarak ayakkabı numarasına dönüştürülür. Ayakkabı ölçü birimleri sadece santimetre cinsinden hesaplamaya dahil edilmez, üzerinde işlem yapılarak küçük farklarla ayakkabı numarası artması ve azalması sistemine çevrilir.

Ayak sağlığı için her zaman en doğru numarayı ve ürünü seçmeniz önemlidir. Ayakkabılar sadece giyimin bir parçası değil, insanın hayatını sürdürürken kullandığı en önemli araçlardan biridir. Kaliteli ayakkabıları her zaman Derimarket yelpazesinde bulabilir, sağlıklı şekilde kullanabilirsiniz. Ayakkabılarınızı kombinlemek için şık deri ve kürk çantalara ihtiyacınız varsa kadın çanta modellerine de göz atmayı unutmayın!

İlginizi Çekebilir:

Kadın Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Topuk Dikeni Olanlar Nasıl Ayakkabı Giymeli?

İlkbahar Kombinleri Nasıl Oluşturulur?

WhatsApp Sipariş
Çalışma Saatlerimiz
Hafta İçi 09.00 - 18.30