Deri ceket ve mont modelleri, zamansız parçalardan biri olarak, her yıl giyim modasında yerini koruyor. Deri ceket, dış giyimde en çok tercih edilen alternatifler arasında yer alır. Dolayısıyla herkesin dolabında mutlaka bir deri ceket modeline rastlamak mümkün... Deri ceket çeşitleri, giyimin önemli parçası olmanın yanı sıra bakıma da ihtiyaç duyan giyim modellerinden biridir. Eğer doğru şekilde rutin deri ceket temizliği yapılmazsa, kısa ömürlü olmaları kaçınılmazdır. Deri mont temizliği sayesinde ceket modellerinizi daha uzun vadede kullanma imkanı bulabilirsiniz. Deri ceket yıkanır mı ya da deri ceket nasıl yıkanır, deri ceket makinada yıkanır mı gibi sorular ile aklınız karışabilir. Hatta bazen kadınlar, deri ceketleri düşük derecede yıkayabileceğini düşünürler. Deri mont makinede kaç derecede yıkanır tarzında sorular ile karşı karşıya kalırlar. Oysaki kesinlikle deri ceket modelleri makinede yıkanmaz. Tabi temizlemeden uzun süre kullanmakta makul değildir. Bu yüzden rutin aralıklar ile deri mont ve ceket temizliği yapmak gerekmektedir. Deri temizliği ve bakımı konusunda dikkate alacağınız öneriler işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bu sayede deri ceket modellerinizi uzun yıllar kullanabilme imkanı bulacaksınız. Deri modasının gün geçtikçe değer kazandığını düşünürsek, bu konuda maddi açıdan da avantaj elde edeceksiniz. Peki, deri ceket temizliği nasıl yapılır?
Çamaşır makinesinde ve elde yıkamak deri ceketleri yıpratır. Dokusu incelir ve onarılmaz çatlaklar meydana gelebilir. Bu durum görünümünü de oldukça kötü etkileyecektir. Deterjan ve benzeri kimyasallar da derinin görünümüne onarılmaz hasarlar verir. Deri ceketin kurumasına ve çatlaklıklar oluşmasına neden olur. Bu nedenle doğal ürünler ile deri yüzeyini temizlemeyi tercih etmelisiniz. Örneğin vazelin, zeytinyağı gibi evde bulabileceğiniz ürünlerden yardım alabilirsiniz.
Deri ceketi temizleme işlemi bittikten sonra, kuruması için oda sıcaklığında bekletmeniz gerekir. Bu işlemi deri ceketin direkt güneş ile temas etmediği bir yerde yapınız. Güneş altında kurumaya bırakmak derinin katılaşıp, çatlamasına neden olur. Bu nedenle, deri ceketinizi güneşe maruz bırakmayınız. Kurutma işlemini ihmal ederseniz, deri ceketinizin üzerinde ağır bir koku meydana gelecektir. Bu kokuyu parfümle yok etmek bile çoğu zaman imkansızdır. Belirli aralıklarla rutin deri ceket temizliğinizi tekrarlamak, size büyük avantaj sağlayacaktır. Bu sayede deri ceketiniz uzun süre yeni görünümünü koruyacaktır. Aynı zamanda kolay yıpranmayacak ve kirlenmeyecektir.
Tükenmez kalemin akması ile ceketiniz üzerinde mürekkep lekesi oluşabilir. Bu durumda eczaneden temin edeceğiniz izopropil alkolü ile mürekkep lekesini temizleyebilirsiniz. İzopropil alkolü yanıcı bir madde olduğu için bu noktada dikkatli olmanız gerekmektedir. Bunun için mürekkep lekesini imha ettikten sonra, deri ceketinizi ıslak bir pamuk ya da keten bez yardımı ile silmeniz gerekir. Mürekkep lekesi çıkmaması halinde ise aynı işlemi birkaç defa yinelemeniz gerekebilir.
Özellikle yemek yerken, yağlı bir ürün çoğu zaman istem dışı kıyafetlerimize düşebiliyor. Özellikle kıymetli deri ceketinize döküldüyse, kolay bir yöntemle temizleyebilirsiniz. Yağ lekesi temizleme işlemi için öncelikle ıslak su ile silmemeniz gerekiyor. Mümkünse meydana gelen lekeyi kurumadan temizleme işlemine geçmeniz faydalı olacaktır. Su ile silinen yağ lekesi daha fazla yayılacaktır. Deri ceketten yağ lekesi çıkarmak için ihtiyacınız olan malzemeler, tartar kremi ve limon suyudur. Derin bir kap içerisine tartar kremini ve limon suyunu ekleyip, karıştırarak macun haline getiriniz. Daha sonra, lekenin oluştuğu yere sürerek 10 dakika bekletiniz. Son olarak lekenin üzerinde bulunan macunu nemli bir bez yardımı ile temizleyebilirsiniz. Bu yöntem istediğiniz sonucu almanıza yardımcı olacaktır. Bu yöntem, deri ceketten yağ lekesi nasıl çıkarılır konusunda size yardımcı olacaktır.
Deri Ceket Nasıl Ütülenir?
Deri ceketlerin ütülenmesi pek önerilmiyor fakat sizi rahatsız eden kırışık bir deri ceketiniz var ise, önerdiğimiz yöntemi uygulayarak deri ceketinizi ütüleyebilirsiniz. Öncelikle ütü ısınız maksimum 80 derece olmalıdır. Ütülerde ısı ayar göstergesi 1,2 ve 3 şeklinde belirtilmektedir. En düşük ayar 1 numara ile belirtilir. Ütüleyeceğiniz ceketi ön yüzeyi yukarıda kalacak şekilde yerleştirin. Ütü tabanı direk deri yüzeye temas edecek şekilde olmamalıdır. Deri üzerinde aynı tonlara sahip pamuklu ve sıcağa dayanıklı bir astar kumaş sermelisiniz. Ütüyü bez üzerinde gezdirerek ceketinizi ütüleyebilirsiniz. Aynı tonlarda bir bezden faydalanmanız, ceketinizde herhangi bir renk solması meydana gelmesini önler. Farklı bir bölgeyi ütülemeye geçtiğinizde ise, aynı bezi kullanmayın. Ütüyü aynı bölgede uzun müddet tutmayın hızlı şekilde hareket ederek ütünüzü tamamlayın. Aksi halde deri yüzeyinde yanma, parlama ve katılaşma meydana gelebilir. Çok fazla olmasa da arada hafif buhar verebilirsiniz. Buhar işlemini bez üzerinden değil de direk deri üzerine uygulamanız daha ideal olacaktır. Sadece buhar ile ütülemek isterseniz de 10 ya da 20’cm uzaklıkta bir mesafeden ütü buharını uygulayabilirsiniz. Bir askıya astığınız deri ceketinizi bu yöntem ile buharlı ütü işleminden geçirebilirsiniz.