yilbasi-web
Arama İkon
0850 532 3374Satış ve Destek Hattı (Hafta içi 09:00 - 18:00)

Ana Sayfa Blog Deri Aşkı Çocuğunuzu Kışın Hastalıktan Nasıl Korursunuz?
Çocuğunuzu Kışın Hastalıktan Nasıl Korursunuz?
06 Haziran 2020

Çocuğunuzu Kışın Hastalıktan Nasıl Korursunuz?

Kış mevsiminde, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla daha sık hasta olunur. Kötü beslenme ve yanlış giyinme gibi unsurlar bağışıklık sisteminin zayıflamasında en etkili sebeplerin başında gelmektedir. Dolayısıyla çocuklar iyi korunamadıkları için yılda en az 2-3 kez sık görülebilen enfeksiyon hastalıkları geçiriyor. Bu hastalıklar zamanında ve doğru tedavi edilmediklerinde ise yayıldıkları bölgeye göre; orta kulak iltihabına, zatürreye ve romatizmal ateş gibi çok ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. 

Fakat uzmanlar çocuğunuzu üst solunum yolları enfeksiyonlarından tümüyle olmasa bile büyük oranda koruyabileceğinizi belirtiyor. Çocuğunuzu hastalıklardan korumanın en önemli detayı ise hasta kişilerle yakın temasta bulunmasını önlemek ve vücut direncinin düşmemesi için soğuk iklim koşullarından korumaktır.

Kışın çocuğumu hastalıklardan nasıl korurum? Çocuğumun hasta olmaması için ne yapmalıyım? Çocuklarım çok sık hasta oluyor, çözümü nedir? Tüm bu soruların cevaplarını uzmanların yazılarından ve bilimsel makalelerden topladığımız bilgilerle sizler için derledik. Kış hastalıklarından çocukları korumak için ebeveynlere uyarıda bulunan uzmanlar; kış aylarında çocukların sık sık hastalanmaması ve ailelerin korkulu rüyası haline gelen ateş, öksürük ve boğaz iltihabı şikayetlerin yaşanmaması veya en aza indirilmesi için tavsiyelerde bulunuyor. 

  • El Yıkama Önemli

 Birçok hastalıkta olduğu gibi kış hastalıklarından korunmanın en önemli yolu elleri sık sık yıkamaktır. Oldukça kolay olan bu yöntem, gerektiği gibi uygulanmadığı için mikropların en kolay ve çabuk yayıldığı eller, hastalıklar açısından büyük risk taşır. Kendi elinizi yıkarken özen gösterdiğiniz kadar çocuklarınızın da buna özen göstermesine dikkat etmeli, gerekirse başında beklemelisiniz. Çünkü dışarıdan geldiğinde oyun vb. şeylere daldığında ellerini yıkamayı unutması muhtemeldir. Bununla birlikte anneler çocuklarının kıyafetlerini değiştirdikten veya burnunu sildikten sonra; kendi ellerini mutlaka yıkamalıdır. Çocuğun ellerini de yemek öncesi ve sonrası, dışarıdan ve okuldan geldikten sonra ya da oyun sonrası yıkanmasına özen gösterilmelidir. Çocuğa el yıkama alışkanlığı kazandırılması bu konuda oldukça önem taşır. Her zaman yanında olamayacağınız ve kontrol etmenizin mümkün olamayacağı için çocuğun bunu bir yaşam tarzı haline getirmesi gerekir. Siz yokken de elini yıkaması bu alışkanlığı ancak mümkün kılar. 

El Yıkamanın Önemi

  • Kendiniz Hastayken Çocuğa Temastan Kaçının

Kendiniz hastayken çocuğunuzla yakın temastan kaçının. Eğer emzirme yaşındaysa elinizi yıkamadan, ağzınızı gargara yapıp burnunuzu temizlemeden emzirmeye başlamayın. Hatta emzirirken maske kullanmanız hastalığın bulaşma riskini azaltacaktır. Öksürüp hapşırdığınız zaman kağıt mendille ağız burun bölgenizi virüslerin etrafa yayılmaması için kapatmaya özen gösterin. Eğer o esnada mendil bulamıyorsanız ağzınızı elinizle değil dirseğinizin iç kısmıyla kapatarak öksürün veya hapşırın. Bu şekilde temas yoluyla bulaşmayı önlemiş olursunuz. 

  • Hasta Çocuklarla Temas Etmemesi İçin Önlem Alın

Sizin çocuğunuz hastalandığında diğer çocukları korumak için, gerekirse okula göndermeyin. Eğer kardeşlerden biri hasta olmuşsa diğer kardeşiyle temasına, sarılmasına, öpmesine müsaade etmeyin ve mümkünse ayrı odalarda yatırın.

  • Dışarıdan Gelince Kıyafetleri Çıkarın

Okuldan veya dışarıdan özellikte de mikropların en çok bulaştığı parktan gelir gelmez çocuğunuzun kıyafetlerini çıkarmalı, hem kendi elinizi hem de çocuğun elini yıkamalısınız. Ara ara da çocuğunuza ağız gargarası yaptırın, burnuna su çektirilip iyice temizletin. Burnuna su çekmekte zorlanıyorsa, burun spreylerinden faydalanabilirsiniz.

  • Oda Sık Sık Havalandırılmalı

Oda sıcaklığı ve neminin uygun değerlerde olmasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle çocuk odasını sık sık havalandırmalısınız. Oda sıcaklığı ise 22-24 derece aralığında olmalıdır. Özellikle kış aylarında havanın daha kuru olması ve odanın çeşitli ısıtıcılar ile daha fazla kurumasından dolayı odanın nemlendirilmesi büyük önem taşır. Bununla beraber su dolu kaplar peteklerin üzerine konulabilir ya da oda havasını nemlendiren çeşitli cihazlar kullanılabilir. Odaların düzenli olarak havalandırılması ve nemlendirilmesi, ev içinde hastalıkların bulaşma riskini minimuma indirecektir.

  • Oyuncaklarda Hijyene Dikkat Edilmeli

Çocukların oyuncakları, özellikle de hastalandıkları zaman düzenli olarak temizlenmeli, yıkanabilenler ise özenle yıkanmalıdır. Misafir çocukları geldikleri zaman, ortak kullanımdan sonra temizlenmesine daha fazla özen gösterilmelidir. Aksi halde çocuğunuza bulaşabilecek hastalıklara hazır olmanız gerekir. 

  • Vücut Direnci Artırılmalı

Vücut direncini arttırmak için tek tip gıda değil, her türlü besinden yeterli miktarda yemesine dikkat edilmelidir. Portakal, mandalina, havuç, ıspanak, kivi, karnabahar gibi C vitamini bakımından zengin gıdaların da tüketimini arttırmak gereklidir. Bu besinleri sadece hastayken değil, hasta olmadığınız dönemlerde de tüketmeniz sağlığınız açısından büyük yarar sağlayacaktır. Mümkün olduğunca paket gıdalar tüketmemeye, onların yerine daha çok taze gıdalara yönelmeye özen gösterilmelidir. Özellikle haftada 1-2 defa balık tüketilmelidir. Balık tüketimi, sağladığı vitaminlerinin yanında vücut direncine de büyük oranda katkı sağlar. Nemden ve iklim geçişlerinden dolayı oluşan alerjik rinit, pasif sigara içiciliği gibi bağışıklık sistemini zayıflatan durumlara karşı gerekli önlemler de alınmalıdır. 

Ayakkabı Seçimi

  • Giyime Dikkat

Özellikle kış aylarında doğru giyinmek büyük önem taşır. Hem aşırı soğuklara maruz kalıp hastalanmamak hem de çeşitli cilt rahatsızlıklarının önüne geçmek için giyiminize özen göstermeniz gerekir. Özellikle de bağışıklık sisteminin zayıf olduğu çocuklarda bu hususa dikkat edilmelidir. Kış aylarında giyinirken kalın ve tek kat kıyafet giymek yerine orta kalınlıkta ve birkaç kat kıyafet giymek daha fazla fayda sağlar. Çocuklar sıcak ortamlara girdiği zaman en üstteki kıyafetini çıkartmalı, terleyerek üşütmesine engel olunmalıdır. Soğuk ve karlı havalarda mutlaka atkı ve bere kullanımına özen gösterilmelidir. Mümkünse atkı ve eldivenler her gün yıkanmalıdır.

Çocuk Deri Ayakkabı

Özellikle de ayakkabı seçerken doğal malzemelerden yapılmış olmasına özen gösterilmelidir. Kullanılan ayakkabı hem rahat olmalı hem çocuğunuzun ayaklarını tüm gün sıcak tutmalıdır. Çocukların sağlığı için tüm ürünlerini özel olarak tasarlayan Pegia, ürünlerinde çocuk sağlığına zararlı hiçbir kimyevi madde bulundurmuyor. Tüm ürünlerini gerçek deri ve gerçek kürkten, en iyi kalite malzemeler kullanarak el işçiliği ile üretiyor. Gerçek kürk, vücut ısısını dengede tutan yapısı sayesinde, her iklim koşuluna uyum sağlar, ayakları terletmez, nem ve nem sonucunda oluşan çeşitli bakterilerin oluşumuna da engel olur. Çocuklar için tasarlanan Pegia içi kürklü çocuk botu ve Pegia içi kürklü bebek patiği modelleri; hakiki deri ve hakiki kürkten Avrupa Reach standartlarına uygun olarak üretiyor. 

Uyku Kalitesi

  • Düzenli Uyku

Bağışıklık sistemini arttıran en önemli unsurlardan birisi de; yeterince dinlenmek ve düzenli uyku uyumaktır. Bu nedenle uyku saatleri düzene konulmalı ve vücudun ihtiyaç duyacağı kadar uyumak gerekmektedir. Özellikle de çocukların en az 9-10 saat uyku uyuması büyük önem taşır. Çocuğun geç saatlere kadar bilgisayarda oyun oynaması veya TV izlemesine izin verilmemelidir. Bununla beraber uykunuzu düzenlemeye yardımcı olan ve sayısız faydaları bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlanan medikal koyun kürkü ürünlerinden de faydalanabilirsiniz.

Medikal

Medikal koyun kürkü; uykusuzluk, uyku düzensizliği, uyku apnesi, depresyon gibi çeşitli sorunların çözülmesinde büyük fayda sağlıyor. Bebeklerin gelişimine pozitif etkisi olan medikal koyun kürkü, bebeklerin huzurlu bir şekilde uyumasına yardımcı oluyor. Medikal koyun kürkü, organik bir yapıda olduğu için hiçbir kimyevi madde içermiyor. Medikal koyun postunun vücut ısısını dengeleyen yapısı sayesinde oda sıcaklığına ve bebek vücuduna uyum sağlıyor, terlemesine engel olarak hastalanmasını önlüyor.

WhatsApp Sipariş
Çalışma Saatlerimiz
Hafta İçi 09.00 - 18.30